ArmiRautavuori IHMISEN ASIALLA

VASTUULLINEN MARKKINATALOUS, MITÄ SE ON?

  • VASTUULLINEN MARKKINATALOUS, MITÄ SE ON?

Vastuullinen markkinatalous, mitä se on?

 

TV:n suuressa vaalikeskustelussa kaatunen hallituksen edustaja, puhui vastuullisesta markkinataloudesta vaatien yrityksiltä vastuuta. Mitä vastuullinen markkinatalous on? Osakeyhtiölain mukaan yrityksellä on yksi päämäärä. Sen pitää tuottaa omistajille voittoa. Olisiko vastuullinen markkinatalous jopa lain vastainen toimintatapa? Tätä on hyvä kysyä erityisesti silloin, kun puhumme sosiaali- ja terveyspalveluista. Kaikki ei ole kaupan!

 

Toinen hallituksen sisäpiiriläinen sanoi, että yksityiset yritykset epäonnistuivat sotepalveluiden tuottamisessa. Vihdoinkin on aika keskustella ihan aikuisten oikeasti siitä, ovatko ihmiset ja sotepalvelut kauppatavaraa. Onko eettisesti ja inhimillisesti oikein ja kohtuullista välineellistää elävä ihminen markkinataloudelle? Ihmisarvo olisi kadonnut kokonaan näillä suunnitelluilla ja onneksi kaatuneilla sote-markkinoilla.

SDP:n malli on varsin selkeä. Sotepalvelut järjestetään riittävän suurella itsehallintoalueella. Julkinen toimija järjestää ja tuottaa palveluiden pääosan. Yksityiset yritykset ja kolmas sektori täydentävät palvelutuotantoa. Uuteen soteen ei enää pidä sotkea niitä lähes kolmeakymmentä muuta julkista palvelua, jotka Sipilän hallitus esitti siirrettäväksi kunnilta maakunnan hallinnoimaksi. Antakaamme kuntien tuottaa sellaiset palvelut, jotka ne osaavat ja pystyvät parhaiten hoitamaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Se on vähän niinkuin kulmikas ympyrä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikös Rinne juuri kertonut, että 18 sotekuntaa ja valinnanvapaus on ihan OK !

Itä-Suomessa on kova kuhina tulevan punamullan vaikuttajiksi.

Käyttäjän ArmiRautavuori kuva
Armi Rautavuori

Lauri Kiiski, sinä taidat olla trolli. Rinteen malli ei ole kepun malli, olisiko aika ruveta kommentoimaan tosiasioilla. Rinne ion sanonut vain, että 18 sote-kuntaa voisi sisältää riittävän väestöpohjan palveluille, mutta kaikki muu onkin sitten erilaista kepun maakuntamalliin verrattuna. Tähän liittyy mm. verotusoikeus ja palveluja ei todellakaan siirrettäisi Sipilän keskittämismallin mukaan sote-alueille. Kannattaa tutustua SDP:n ohjelmaan ja kommentoida sillä, mitä on sanottu. Trollin maine ei ole kovin kiva.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Miten erilaisia ? Kai nyt kaatuneella soteuudistuksellakin maakunnilla oli verotusoikeus ?

Jos palveluita ei olisi sotealueilla, niin missä ne sitten Rinteen mallin mukaan olisivat ?

SDP:n ohjelman ongelmana on sen rahoituksen realistisuus tulevina vuosina. Julkisten menojen ja julkisen sektorin henkilökunnan kasvua kun tulisi pyrkiä hillitsemään väestön ikääntyessä rajusti, eikä päinvastoin kasvattamaan menoja entisestään SDP:n tavoin uusilla populistisilla menolupauksilla.

Suomen verotus on jo nyt maailman korkein palvelumaksuineen ja julkiset menotkin maailman kärjessä. Ei tässä enää ole demareiden lupailemia jakovaroja.

Mitä se Standard & Poor's lausuikaan perjantaina... ?
Kestävyysvajetta on edelleen n. 8 miljardin euron verran ja
rakenteelliset ja työmarkkina uudistukset vielä lähes kokonaan tekemättä.

Voisit hieman ryhdistäytyä, jos näin äkisti ryhdyt kriittisesti demareiden vaalilupauksiin suhtautuvia trolleiksi nimittelemään.

Et kai vain usko, että SDP:n Sotesta tulee ensi vaalikaudella yhtään mitään menolisäyksineen ?

PS. Nyt kun demukoiden johdolla saatiin hallitus ja Sote nurin ja seurauksena tulevat varmasti olemaan valtavat ulkoistukset kuntien sotepalveluissa seuraavina vuosina.

Kannatteko vastuun tekosistanne ?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

SDP on vain antanut uudet nimet maakunnille ja toivoo, että kukaan ei sitä hoksaa.

Käyttäjän ArmiRautavuori kuva
Armi Rautavuori

Kanattaa lukea aiempi vastaukseni niin on mahdollisuus pysyä tosiasioissa. Onneksi nohevat ja asioihin perehtyneet sdp:n ehdokkaat ovat vaalikentällä oikomassa näitä tahallisia virheellisiä kommentteja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Valeuutisia jälleen YLEltä. Kuulemma oikeistopuolueet (?) mieluummin leikkaisivat ja vasemmistopuolueet (?) nostaisivat veroja. Oleellista kai on mistä leikataan, kokoomus leikkaisi Kela-tuista kun taas perussuomalaiset maahanmuutosta ja tuulimyllyistä. Markkinatalous on pelkkä vitsi nykyisessä EU:ssa ja yritystukien Suomessa.

Käyttäjän ArmiRautavuori kuva
Armi Rautavuori

Markkinataloutta todellla epäreilusti tuetaan Suomessa suuryritysten tukien kautta. Pienet- ja keskisuuret yritykset sen sijaan jäävät tarvitsemiaan tukija vaille. Noloahan tämä tällainen markkinatalous on kun pörssifirmoja tuetaan verovaroin eikä aitoa sellaista. KAmalinta on, että puolustuskyvyttömiä ihmisiä käytetään välineenä osakkaiden osinkojen keräämiseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tälläisessä yhteydessä täytyy vain todeta, että demukatkaan eivät ole löytäneet mitään leikattavaa yritystuista monien hallitusvastidensa aikana, eivätkä löydä seuraavallakaan.

Soten kaataminen johtaa kunnissa sotepalveluiden ulkoistamisen kiihtymiseen.

Muuten. Vieläkö Savo-Karjalan SDP on huolissaan Syyrian taistelijoiden sosiaaliturvasta ja kuntoutuksesta näiden palattua Suomeen ?

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Document...

Jos on, niin kannattaisi varmasti kertoa ohituskaistasta äänestäjillekin.

Toimituksen poiminnat