ArmiRautavuori IHMISEN ASIALLA

LOPETETAAN ELÄKELÄISTEN KÖYHDYTTÄMINEN

  • Vanha pelargonia
    Vanha pelargonia

Ehdokas Osmo Kokko kirjoitti Karjalaisen mielipidepalstalla, että eläkeläisten suurin ongelma on korkea verotus ja siksi eläketulovähennystä tulee korottaa. Miksi jokaisen veronmaksajan pitää osallistua eläkkeiden maksuun, kun työeläkerahastoissa on valtavasti koskematonta rahaa - ulkomailla?  Ne eivät hyödytä Suomea eikä hyvinvointiyhteiskunnan rakentaneita ikäihmisiämme.

 

Suurin työeläkeongelma on niiden jälkeenjääneisyys. Paras tapa edes vähentää ongelmaa on, kun eläkkeet ovat nimensä mukaisesti ansiosidonnaisia ja nousevat palkkojen kanssa samaa tahtia, vaikkakin alemmalla tasolla ja verotuksessa kaikkia kohdellaan perustuslain mukaisesti. Nyt ikäihmiset on pakotettu eri asemaan taitetun indeksin avulla.

 

Työeläkerahastot tuottavat vuodessa noin 14 miljardia. Korotus puoliväli-indeksin mukaiselle tasolle maksaa noin neljä miljardia. Se vastaa kahta prosenttia rahastojen pääomasta ja summa voidaan ottaa rahastojen tuotoista. Rahastojen pääoma pysyy koskemattomana ja kasvaa edelleen noin 10 miljardia vuodessa.

 

Korotus lisää verotuloja noin miljardin ja tuo 10-20 000 uutta työpaikkaa. Niistä taas kertyy lisää verotuloa yli 100 miljoonaa euroa. Uusia verotuloja voi käyttää kansan- ja takuueläkkeiden korotukseen inhimilliselle tasolle ja vielä jää rahaa vaikka yritystukiin.   

Tällainen eläkeuudistus mahdollistaa tulevillekin eläkeläisille kohtuullisen työeläkkeen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Onko tullut mieleen, että myös nyt nuorten pitäisi päästä eläkkeelle. Minunkin pitäisi. Minä ehkä pääsen vielä. Tosin eläkettä on jo leikattu. Lapsieni en usko enää eläkkeelle pääsevän. Niihin rahastoihin ei pidä koskea. Niiden pitäisi vähintään kaksinkertaistua.

https://www.etk.fi/blogit/miksi-elakerahastojen-an...

Käytännössä eläkerahastojen kasvattaminen on aloitettu vasta 2000 luvun alussa.

Systeemi on täysin epäonnistunut ja maksut sekä eläkkeiden nautinta eivät kyllä kohdennu mitenkään oikein. Peruseläke+henkilökohtainen säästäminen olisi oikeudenmukaisempi systeemi.

Käyttäjän ArmiRautavuori kuva
Armi Rautavuori

Eläkerahastoja ei tarvitse paisuttaa yhtään enempää kuin ne luonnollisesti paisuvat. 202miljardin eläkerahasto tuottaa 14 miljardia vuodessa. Siitä on vara maksaa noille Caymansaarten sijoitusguruille ja lakimiehille 1,4 miljardia euroa hallintokuluja.
130 miljardia on sijoitettu ulkomaille. Työeläke on ansiosidonnainen etuus ja sen tehtävänä on alunperin ollut turvata ansaittu tulotaso eläkkeellä olon ajan ja siksi käytettiin palkkaindeksiä. 1995 tehtiin taitettu indeksi ja siitä alkoi eläkeläisten kurjistuminen. Miten kehtaatte höpistä lasten ja nuorten jäävän ilman eläkkeitään, eivät varmasti jää jos heidän mummonsa ja ukkinsa saavat lääkkeensä ja ri´uokansa ajallaan. 450 000 eläkeläistä asuu EU:n köyhyysrajan alapuolella ja lisää on luisumassa sinne koko ajan. On kohtuutonta, että nämä maamme tuhkasta nostaneet sukupolvet joutuvat kerjuulle ja leipäjonoihin, jotta sijoitussalkut ja vakuuskuoret paisuisivat. Nyt eläkkeelle jäävät ihmiset vain köyhtyvät vanhetessaan ja se on yhtä väärin kuin on vanhusten hoivapalveluissa nähdyt hirveydet. Sijoittajat eivät tietenkään ole koskaan saanneet tarpeeksi itselleen. Minun lapseni ja lapsenlapseni tulevat pääsemään eläkeelle aikanaan ja saamaan paljon parempaa eläkettä kuin nyt eläkkeellä olevista suurin osa saa. Suodaan se heille, mutta kohtuudella tämän päivän eläkeläisillä on oikeus itse maksamiinsa eläkkeisiin. Heillä ei ole velvollisuutta säästää itseään hengiltä 2050-luvulla eläkkeelle jääville. he ovat ennättäneet huolehtia eläkkeistään jo vuosikymmeniä kun nämä köyhdytetyt ovat jo väistyneet paremmille metsästysmaille.

Toimituksen poiminnat