ArmiRautavuori IHMISEN ASIALLA

KATOAAKO KANSANVALTA

  • KATOAAKO KANSANVALTA

Jokunen aika sitten eduskunnan kyselytunnilla pääministeri Sipilältä kysyttiin kahteen kertaan mm. nyt suunnitteilla olevan sote-uudistuksen mahdollisista kustannussäästöistä. Satuitteko näkemään? Pääministerillä ei näyttänyt olevan aikomustakaan vastata mitään. Edustaja toisti kysymyksen ja pääministeri tuijotti yhä vaieten saliin. Ministeri Saarikko pomppasi molemmilla kerroilla vastaamaan ehkäpä tietoisena siitä, että pääministeri oli menettänyt puhekykynsä tai tahtonsa. Nauramaan hän kyllä jälleen kerran yhdessä muitten ministereiden kanssa kykeni silläkin kyselytunnilla.

Emeritusprofessori Kekomäki kirjoitti lääkärilehdessä otsikolla Katselemme kansanvallan katoamista siitä, miten neljän miljoonan äänestäjän tahto on nyt neljän koplan käsissä. Kaksi puolueen puheenjohtajaa ja kaksi ryhmyriä päättää kaikesta. Nämä puheenjohtajat saavat päähänpistoja, joita ryhdytään mielettömällä vimmalla ajamaan läpi ja ryhmyrit ampuvat rivit suoriksi.

Tiedämme kaikki tämän asetelman, miten kaksi määrää ja yksi pidetään hiljaisena ministerin palli palkinnolla. Riviedustajille ei tarvitse edes vastata. Perustuslaista on tullut pelkkä hidaste ja ylimielisyys iskee kansalaisten kasvoille. Äänestäjiä ei ilahduta ministeriaition ilakointi. Kaikista vähiten niitä, jotka johdatettiin harhaan lupauksilla, joita ei ollut tarkoituskaan pitää.

Ministerin tehtävä on vastata kansanedustajan kysymykseen kun se hänelle suoraan esitetään, edes yrittää, vaikkei osaisikaan. Pääministeri on viimekädessä vastuussa hallituksen linjasta ja sitä vastuuta ei voi paeta vaikenemalla. Katsoessani ministeriaitiossa istuvia ymmärsin, ettei kansanvalta katoa vaan se tulee nousemaan tätä kaikkea hävitystä vastaan, ennemmin tai myöhemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Itse kunnallispolitiikassa seurasin samaa näytelmää vuosien ajan. Samat edustajat kysyvät ja esittävät vuosien ajan saman kysymyksen ja virheellisen väittämän ja vuosia niihin kärsivällisesti toiselta puolen vastattiin. Mutta kun molemmat tietää ulkopuolisille näytettävän näytelmän vuorosanat jo ulkoa niin eihän siitä kovin elävää näytelmää saa.
Soten teoreettiset laskelmat ja säästöt on molemmilla puolilla tiedossa ja siinä missä toinen näkee uhan niin toinen mahdollisuuden..
Lisäksi kukaan ei voi esittää juuri valmistunutta arvausta, tavoitetta kummempaa arviota edes nykyisen järjestelmän tulevista kustannuksista, saati sitten uuden järjestelmä vastaavista.

Käyttäjän ArmiRautavuori kuva
Armi Rautavuori

Varmaa on kuitenkin se, ettei tämä nyt tekeillä oleva sote-maakuntakoplaus tuo mitään parannusta tilanteeseen vaan vie vain ojasta allikkoon. Näin isot uudistukset on tehtävä parlamentaarisena työnä, ei nykyisen kolmen koplan haaveiden täyttymyksenä.

Toimituksen poiminnat